Top billede

Top billede

søndag den 4. december 2016

Første hvalpe træning for M-kuldet.

I dag har der været 5 af de små M-hvalpe til træning. De var SÅ dygtige og var kommet rigtig godt fra start med klikker træningen.

Jeg har lovet at opsummerer lidt på alle de informationer I har fået i dag så det vil jeg naturligvis gøre. Jeg vil anvende lidt af de billeder jeg har taget i dag til at forklare lidt af hvad jeg mener - så I må ikke tage det ilde op hvis I tilfældigvis er på et af de billeder hvor jeg skriver om de uhensigtsmæssige detaljer :-) I var alle super dygtige så det er detaljer som jeg vil minde jer om træningsmæssigt.

Først vil jeg nævne at I alle skal øve jer på at have klikkeren i den højre hånd og 5 godbidder i højre hånd, altså hele to ting i højre hånd :-)  læg klikkeren så den hviler mellem tommel og pege finder og kan trykkes på med tommelfingeren. Vend jeres håndflad op af og lav en lille hulning i jeres håndflade, hvor de 5 godbidder skal ligge.

Så har du venstre hånd fri til at have snoren om håndleddet og til at kunne tage godbidden og belønne hunden. Det er særlig vigtigt på baljen at I holder jeres klikker og godbidder sådan.

Så starte vi fra en ende af med øvelserne :-)

Kontakt øvelsen. Husk at have tålmodighed med hvalpen - det kan godt være at den gerne vil kigge efter en fugl eller noget andet - så må I tålmodigt vente til hvalpen kigger jer i øjnene og først der klik og beløn. Lad være med at sige lyde, eller kalde på hvalpen - vent tålmodigt og sørg for at dine godbidder er så attraktive at hvalpen har lyst til at arbejde for dem. Husk at klikket kommer først - derefter belønningen.

Start alt træning med at lave kontakt øvelser fordi denne  øvelse er et signal til hvalpen om at det er "dig og mig" :-) Vi træner nu.

Udvid kontakt øvelsen med at sætter hænderne ud til siden, sæt bevægelse på hænderne, meget lidt til en start, klik og beløn straks hvalpen flytter fokus fra hænderne til dig og tager øjenkontakt. Husk ikke at øge kriteriet for hurtigt. I må også gerne træne hvalpen i at kunne holde øjenkontakten lidt tid - og lidt tid er 5-10 sekunder og husk at øge gradvist og fornem på hvalpen om den er rolig og forstår øvelsen - den må ikke blive frustreret (sige lyde eller flytte på sig).



 Hvis I kigger på billederne her over så ser I lidt af de forskellige kontakt øvelser I lavede. Jeff er ved at finde godbidder frem, mens Mjølner er super fin på kontakten. Sørg for at I bryder øvelsen og giver hvalpen fri, så den ikke som her sidder og tilbyder den korrekte adfærd mens Jeff roder i lommen :-)

Dut på hånd øvelsen er rigtig vigtig. For at sætte skub i øvelsen så kan I øge kriteriet på godbidden altså finde nogle meget lækre godbidder til denne øvelse. Dels for at fortælle hvalpen at øvelsen er vigtig - men også for at gøre øvelsen mere spændende at arbejde med.


Her over er lidt tips. I kan putte godbidderne i en vaskehandske istedet for i en pose. Den rasler ikke og kan let vaskes efter brug. Forskellige godbidder af forskellige kvalitet. Det ypperst er absolut ting på tube, makrel/tun/kaviar elsker hundene - det lugter frygteligt - men det kan være et godt alternativ til godbidder.

Dut på hånd. Husk at klikket skal falde, straks hvalpen bare sætter næsen på din hund og godbidden skal serveres i den hånd hvalpen dutter på. Gør øvelsen lidt spændene ved at flytte hånden til forskellige positioner så hvalpen skal "jage" hånden.

Hvis hvalpen bliver passiv så flyt dig fysisk nogle meter så hvalpen kommer fri af f.eks. en sit - hvis den sidder ned. Denne øvelse er bedst at lave når hvalpen står op, så jeg bryder øvelsen hvis hvalpen sætter sig og så flytter jeg mig.






Her på billederne viser Helle og Jeff et hånddut. Flad hånd og hvalpen dutter på fingrene. Se om I kan få hvalpen til at dutte på håndfladen, så hvalpen får en fornemmelse af at det er ind i hånden den skal stikke sin snude. Men igen vær langmodig og tilbyd din håndflade så hvalpen har let ved at ramme rigtigt.

Denne øvelse bruger I også på hjemkald som vi afprøvede. Kast to store godbidder som let kan ses i græs eller på et gulv, bak hurtigt væk fra hvalpen - så der kommer afstand mellem hvalpen og dig, imens hvalpen spiser godbidderne. Straks hvalpen løfter hovedet og er færdig med godbidderne, kalder du hvalpens navn og sætter din håndflade frem så hvalpen kan komme susende og dutte på din hånd, klik og beløn. Gentag denne øvelse et par gange ikke mange gange.

Baljen
Fortsæt jeres fine arbejde. I er rigtig godt på vej på balje øvelsen. Husk at I ikke skal have øjenkontakt med hvalpen - I skal holde jeres blik på bagbenene og klikke straks hvalpen bevæger bagben og det kan godt kun være det ene bagben til en start. Klikket skal falde i bevægelsen ikke når hvalpen har taget skridtet og står stille. Det er vigtigt at I klikker for bevægelsen.
Godbidden skal I give lidt til venstre for hvalpens hoved. Det hjælper hvalpen til at bevæge bagparten mod uret så den atter kommer i bevægelse.

Helle viser på billedet til højre en meget fin placering af godbidden ved belønning.
Husk at stå tæt på baljen så I ikke har for stor afstand til hvalpen.

Pause imellem hver øvelse - husk det ! Tænk pauser ind i træningen - det giver en bedre indlærings effekt og hvalpen lærer at være i ro.

Sidst men ikke mindst - husk at komme ud og besøge lidt miljø mæssige oplevelser også. Hvalpene skal ud og møde mange nye spændende ting i hverdagen, brug evt. skemaet i hvalpemappen til at holde lidt styr på din miljø træning af hvalpen.

Det var vidst ordenen denne gang - skriv endelig i M-gruppen på FB hvis der er noget I er itvivl om - I må også meget gerne få nogen til at optage lidt video af jer og dele i gruppen, så skal jeg gerne vejlede på jer til vi ses igen den 18. december kl. 10.00

Rigtig god fornøjelse.