Top billede

Top billede

torsdag den 31. december 2020

Twitters 8. drægtigheds uge...

Godt Nytår alle sammen!
Hvalpene skal i aften have deres første buldren og bragen ud over lyd cd'en som vi har spillet med jævne mellemrum.

Twitter vokser stadig. Hun kan blive en smule rastløs og begynde at søge efter et egnet sted til hendes hvalpe. Vi har sat badebassinet op til hende og der graver og rumsterer hun i tæpperne.

Dag 56. Hvalpe der fødes før denne dag, kan være for unge til at overleve. Det kan måske begynde at flyde mælk fra brystvorterne. Den sidste uge af drægtigheden forbereder tæven sig til fødslen. I det sidste døgn før selve fødslen vil tæven normalt ikke æde. Skederegionen vil blive stor og slap. Bækkenmuskulaturen afslappes, og hos en del tæver vil der være voldsom mælke spænding flere døgn før fødslen. Umiddelbart før fødslen bliver hun urolig og rastløs, og der vil optræde plukveer eller opblokningsveer. Disse veer presser fosterhinden fra den første hvalp ned i fødselsgangen. Fødselsvejen skal udvides og fosteret skal presses ind i bækkenet før de rigtige presseveer går i gang. I dette forløb, vil fosterhinderne på et eller andet tidspunkt briste og indholdet flyde ud af skeden. Man siger at "vandet er gået" og så starter den rigtige fødsel. Opblokningsperioden varer typisk 4-6 timer, men kan i sjældne tilfælde vare et døgns tid. For bedre at kunne forudsige den nøjagtige fødedag, kan man starte denne uge med at tage tævens temperatur 2 x dagligt (morgen og aften). Herved kan man få et overblik over hvordan tævens temperatur svinger normalt. Når der konstateres et temperaturfald, kan man med fordel tage temperatur hver et par gange om dagen. Når temperaturen ligger ca. 1 - 1½ grad under det normale over flere målinger, vil fødslen gå i gang indenfor 12-24 timer, siger man. Hos nogle tæver kan temperaturen, godt svinge allerede flere dage før forventet fødsel, og man kan så ikke helt regne med denne måde at holde øje med fødselstidspunkt. Der må man holde øje med sin tæves ændrede adfærd.

Dag 57
Hvis hvalpene bliver født efter denne dag, skulle de have gode chancer for at overleve. Man kan nu tage tævens temperatur regelmæssigt morgen og aften. Fostrene har fået pels og fylder nu hele livmoderen ud. Du vil bemærke en masse aktivitet i tævens bug, fostrene går i position til den forstående fødsel. Fostrene er nu færdig udviklet, og man kan nu føle fostrene, samt høre deres hjerteslag. Tæven vil nu rode mere rundt i fødekassen, Det er en naurlig "redebygningsadfærd", hun er ved at forberede sig til den nu nærtstående fødsel.


Twitter graver og rumstere både ude og inde, kroppen begynder at forberede sig på at skulle give slip på de fostre som den har holdt så godt fast på :-)